homekit deurslot en deurbel: ervaring is tot nu toe MEH

 · Systeemkabouter

Het was inmiddels 2023 en ik moest nog steeds mijn voordeur open maken met een sleutel, als een Neanderthaler. Een situatie die zeker aangepakt moest worden. Ook kregen we steeds vaker briefjes in de bus dat we niet thuis waren, terwijl er zeker niet aangebeld was.

Dus ik dacht volkomen onterecht: als we daar een smak technologie tegenaan gooien, dan wordt dit vast beter!

Nuki Smart Lock

Het homekit compatible slot vinden was nog vrij eenvoudig. De keuze is gevallen op een Nuki Smart Lock Pro 3.0. Gewoon te krijgen bij Coolblue en anderen en dus een dag later ofzo in huis.

Installatie, zowel fysiek als in je netwerk is rete simpel. Ik heb er geen actieve herinnering aan, dus het was kennelijk een non-issue. Gewoon de stappen in de handleiding netjes volgen en klaar is klara.

Nuki Smart Lock op deur

Dan heb je dus de Nuki app op je telefoon, maar je slot is ook te zien in de home/thuis app van Apple. Vanuit de Nuki app kun je dan je deur open doen, op slot doen of van slot doen. Ook kun je instellen dat de deur automatisch open gaat als je weer thuis komt. Dat laatste is een beetje hit and miss. Soms werkt het perfect, regelmatig is het een net nietje. Te vroeg open en weer dicht, of reageert helemaal niet. Nou ja, soms werkt het dus wel leuk. Ook kun je instellen dat je slot op een bepaalde tijd 's avonds op nachtslot gaat. Kun je dat nooit meer vergeten.

Via siri op je telefoon de voordeur laten openen werkt zelden goed. Maar siri is natuurlijk in zijn geheel nog nooit echt goed gelukt. Ook kun je vanuit de home app de deur niet direct openen. Je kunt alleen het nachtslot er op doen, daarna er af halen, waarna je voordeur open is. Direct gewoon openen zoals in de Nuki app kan via homekit nog niet. Onhandig!

Al snel merkten we dat het niet prettig is dat de deur op afstand open kan en dat je niet meer zeker weer dat je deur open of dicht is. Dus de Nuki deursensor om precies dat vast te stellen is vrij snel ook nog besteld. Werkt zoals je verwacht, je vergeet dat het er zit.

Nuki Smart Lock sensor op deur

Het slot zelf werkt met een accu. Als die leeg is, klik je het hele apparaat even van je deur en laad je hem op met een USB-C lader. Hoeft maar eens in de zoveel weken, dus dat is te doen.

Ik geeft het hele slot een 7. Er is echt wel goed over nagedacht en het apparaat werkt op zich goed. Alleen geofencing waarmee de deur openschiet als je aan komt lopen is gewoon net niet precies genoeg. Wellicht kunnen ze nog eens iets doen met bewegingsdetectie als je toch een camera hebt hangen o.i.d.

Op termijn gaat het vast voorkomen dat er iemand voor de deur staat, waarvoor je dan op afstand de deur even open doet. Helemaal als deel twee uit mijn blogpost in de mix zit.

Zou ik het slot met wat ik nu weet weer laten komen? Nee denk het niet, maar ik wilde het dan vooral ook een keer ervaren. Het werkt prima genoeg om nu te laten zitten en te gebruiken. Misschien dat het met toekomstige updates nog wat beter gaat werken.

Deurbel met camera

Dit was iets minder eenvoudig. Ik wilde geen camera die gekoppeld zou zijn met iets anders dan mijn eigen opslag of die van Apple. De bel is er niet eerder gekomen omdat ik geen opties kende die ik veilig genoeg vond. Maar nu is Apple gekomen met Secure iCloud video o.i.d. Dus ik zocht een apparaat wat dat al ondersteunde.

Die heb ik gevonden in de vorm van de "WeMo Smart Video Doorbell". Een apparaat wat op dat moment nog niet te koop was in Nederland. Dus bij uitzondering besteld bij Amazon US. Dat duurde wel een stief aantal weken, niet in de laatste plaats omdat Amazon mijn BUNQ creditcard niet slikte en het incasso dus in eerste instantie mislukte. Met een andere card lukte het wel dus na enige tijd lag het apparaat hier te wachten op montage.

Het nadeel van levering door Amazon US bleek al snel: kabels en instructies die passen bij Amerikaanse huizen. Dus ik moest even zelf wat prutsen. Zo rekent de camera op een voeding uit de beltrafo die ver boven ligt wat er in mijn huis zit. Dus externe voeding besteld en daarmee de zaak aan elkaar geknutseld.

Toen dat eenmaal voor elkaar was, was koppelen aan homekit eenvoudig. Ik hield mijn iPhone in de buurt van de bel en floep floep de wizard verscheen op mijn telefoon. It just works.

Omdat de camera gelijk via homekit aan mijn iCloud account gekoppeld zat kregen we direct allerlei integraties. Die zowel mooi gemaakt als aardig creepy zijn. Nadat ik homekit toestemming had gegeven om mijn Photo library te raadplegen, kon het volgende gebeuren:

Dochter belt aan. Homepod mini laat bel geluid horen en zegt daarna dat er iemand voor de deur staat, vermoedelijk "Naam dochter". Ook herkent de software mensen, meerdere mensen, huisdieren en schijnbaar ook pakketten, maar dat heb ik nog niet gemerkt.

Wat ook totally onverwacht was, is dat wanneer er gebeld wordt, op alle Apple TV's die op dat moment aan staan er een picture in picture verschijnt met het beeld van de camera. Nice touch.

Ook buiten huis kun je meldingen verwachten op je iPhone: zo weet je precies wie er thuis in en uit gaat, ook als je het echt niet wilt weten.

Mooie technologie maar ik geloof dat ik goeddeels ook zonder had gekund. En mijn huisgenoten ook.

Na een powerdown hier in huis vorige week, is de camera het contact met de wifi verloren. Pogingen om dat te herstellen zijn tot nu toe gestrand. De bel geeft geen enkele indicatie dat er geen contact meer is, dus doet naar mensen die aanbellen of alles koek en ei is. Terwijl er van notificaties geen sprake meer is. Wat een flater.

Wemo deurbel

Dus ja, als het werkt is het echt wel mooi gemaakt, maar nu heb ik weer een apparaat erbij om voor te zorgen. Vandaar mijn MEH.

Update 25-jun-2023

Inmiddels doet de deurbel weer wat ie moet doen. Moest hem wel losschroeven en resetten, maar alles lijkt nu weer goed te werken. Top. Blijft spul wat je echt niet nodig hebt, maar het hangt me zeker niet in de weg nu het ook weer werkt.