Home network update - 2 Gbs FTW

 ยท Systeemkabouter

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar het huisnetwerk heeft deze week een upgrade gekregen. speedtest result on homelab server

Aanvankelijk was het plan om met een eigen firewall direct met fiber te koppelen aan het Delta Fiber netwerk. Met de door de overheid opgelegde vrije modem keuze dacht ik "dat gaat vast werken".

Nokia bridge modem

Echter, Delta Fiber ondersteund wel vrije modemkeuze, maar alleen op hun particuliere en Zakelijk Flex abonnementen. En daar ging het voor mij mis, want ik wilde ook gelijk een klein IPv4 subnet. Dit kan bij Delta alleen in combinatie met een Zakelijk Pro abonnement en daar geldt de vrije modem keuze volgens hen niet. Ik heb overwogen om de discussie aan te gaan, maar voor 129 EURO sturen ze je een Nokia modem in bridge mode met een 10Gbe poort. En dan ben je netjes standaard en supported.

De documentatie vanuit Delta kan nog wat beter, wat na het inpluggen van de nieuwe apparatuur en het koppelen met mijn firewall, kreeg ik wel link maar geen IP toegewezen. "Maar meneer, u praat toch wel over VLAN107 meneer?". Goed, een kort belletje met de servicedesk bracht dat aan het licht, waarna mijn Opnsense appliance verbinding kon maken.

Met de overgang naar het andere abbo, veranderde ook mijn public IP dus ik moest nog even een paar firewall rules hier en daar aanpassen, maar dat was ook zo rond.

Deciso OpnSense applicance DEC740

Het ontbreken van de dubbele NAT nu mijn opnsense setup direct zelf public IP heeft, geeft gelijk voordelen. Zo hoeft ik geen dubbele port forwarding meer te regelen, maar belangrijker: loopback verkeer vanuit mijn home network naar mijn public IP werkt nu eindelijk goed. Dus ik hoef geen truken meer uit te halen om vanuit mijn thuisnetwerk te verbinden met publieke diensten in mijn homelab.

Network diagram march 2024 part

Zoals gezegd heb ik er ook een klein blokje IPv4 adressen bijgenomen. Ook heb ik de snelheid verhoogd van 1Gps naar 2Gbs. Mijn recente homelab server bleek al een 2.5 Gbe NIC te hebben, dus dat ging gelijk gebruikt kunnen worden. De Deciso DEC740 applicance heeft dus ook twee 10 Gbe SFP's. Dus als het allemaal nog sneller moet, dan zou het nog gekker kunnen :-)

NB: als je goed kijkt op de foto van de firewall zie je een SFP geinstalleerd. Dit is een 'Zaram XGS-PON ONU SFP+' welke goed zou moeten werken met Delta Fiber, maar dan niet op het Pro abbo. Deze is beschikbaar voor overname.