Grip op je mobiele dataverkeer

 · Systeemkabouter

De meeste abonnementen voor je smartphone hebben tegenwoordig een limiet op de hoeveelheid dataverkeer. Als je hier overheen gaat moet je bij gaan betalen. Veel voorkomende opties zijn 500, 1000 en 1500 MegaByte (MB) per maand. Maar wat voor abonnement heb je nodig? En wat zijn de grote verbruikers?

Een van de manieren om hier een goed beeld bij te krijgen is de applicatie “My Data Manager”. Deze kun je gratis op je Android telefoon installeren. Voor Apple apparaten is er ook een versie beschikbaar.

screenshot1

In de app kun je met een aantal simpele instellingen zorgen dat je geen verrassingen meer krijgt. Je kunt instellen hoeveel MB data je in je abonnement hebt zitten en je kunt instellen op welke momenten je een alarm krijgt dat je dataverkeer hoog is.

Met een swipe beweging naar links kun je in de app overzichten krijgen welke apps veel dataverkeer verbruiken.

screenshot1

Mensen die erg gesteld zijn op hun privacy kunnen in het instellingen scherm van de app nog het anoniem rapporteren van de app naar de makers uit zetten door de optie “anonymously report usage” op off te zetten. Standaard staat dit namelijk wel aan.

De app komt ook klein tevoorschijn in het meldingen scherm. Daar kun je snel zien hoeveel verkeer je deze periode via je mobiele netwerk en via WIFI verbindingen hebt verbruikt.

screenshot1

Mensen met Android versie 4, kunnen in het instellingenmenu de optie “Gegevensverbruik” kiezen. Deze is in het dagelijks gebruik iets minder goed te vinden, maar kan al een hoop wat “My Data Manager” ook kan. Een interessante extra optie die ik vond is een optie per applicatie waarmee je achtergrondgebruik van mobiel dataverkeer kan voorkomen. Klik in de lijst van applicaties op een app, scroll naar beneden en vind de optie “Achtergrond gegevens beperken” aan.