Fan van Puppet geworden

 · Systeemkabouter

Tot nu toe gebruikte ik relatief simpele shell scripts met hier en daar wat Python om systeembeheer te doen over een groter aantal systemen. Het aantal systemen onder mijn hoede groeide boven de vijftig en na een ziekteverlof van enkele maanden moest ik tijd zien te winnen.

Puppet logo

Puppet bleek het antwoord. Ik begon met een heel eenvoudige configuratie waarin op alle systemen een paar attributen werden ge(re)set. Dit had ik binnen twee dagen helemaal draaiend en voor elkaar. Daarna heb ik bij elke gelegenheid de configuratie en verschillende profielen uitgebouwd. De klusjes die ik nog lokaal op systemen moet doen is met minimaal 60% gedaald. Het aantal zaken wat ik na een installatie nog met de hand deed (ondanks scripts die veel werk deden) is ook nog met tientallen procenten gedaald. Typisch gevalletje had ik eerder moeten proberen. Aan de andere kant : beter laat dan nooit 🙂

Ik gebruik overigens de open source versie en niet de enterpricy versie. 9000 dollar vond ik toch wat veel voor een tool als deze.