Ervaringen Clevo NL51GU met Debian 10

 · Systeemkabouter

De afgelopen jaren heb ik al meerdere stappen gedaan / pogingen ondernomen om (weer) Linux op mijn laptop gebruiken. Rond 2005 heb ik de overstap gemaakt naar MacOS, maar de omstandigheden en de markt zijn ondertussen zo veranderd dat ik nu ook weer andere opties zie. Eerst heb ik eerste geprobeerd om op bestaande hardware over te stappen, maar ik ben denk ik niet snel tevreden. Er is veel te vinden van MacOS, maar op bepaalde vlakken word je wel verwend. Daar probeer ik dan ook zo min mogelijk in te leveren.

Linux op mijn bestaande hardware bleef altijd een 'ja maar' situatie. Altijd iets wat niet goed werkte. Hetgene wat voor mij nog het beste leek te werken was Ubuntu op ofwel een Macbook van voor 2016 ofwel mijn Dell XPS uit 2019. Mijn ideaal was toch wel om een echte vrije linux distributie te draaien en dan is Debian wel een volwassen optie. Echter, support voor bepaalde features is dan niet meer vanzelfsprekend. Wifi, suspend/resume of fancontrol. Er bleef altijd iets te wensen over.

Daarom had ik wel eens zitten kijken naar alternatieven, bijvoorbeeld System76 met Pop! linux. Maar dat heeft dan weer het nadeel dat wanneer er iets met je hardware mis gaat, je met shipping / support zit.

Omdat mijn voorkeur uitgesproken Debian is, heb ik via de Debian website gezocht naar leveranciers. Als leverancier kun je op de website komen van Debian als je eigen website maar specifieke informatie over je diensten op het vlak van Debian bevat https://www.debian.org/distrib/pre-installed. Via deze route vond ik heel verrassend meer partijen in Nederland die laptops leveren. Voornamelijk op basis van Clevo barebones.

De website van Laptopmetlinux.nl vond ik er positief uitspringen in dat er niet alleen goede technische info te vinden was, maar de vormgeving etc ook goed verzorgd is. Ik vond de Clevo NL51GU welke ook geleverd zou kunnen worden met Debian preinstalled. Toch eerst maar een mailtje gestuurd om te horen of het allemaal wel zou gaan werken. Ik kreeg vrij vlot een uitgebreid antwoord terug dat alles zou moeten werken, behalve de fingerprintreader. Deze wordt daarom niet genoemd op de website.

Ok, klinkt goed. Een model samengesteld naar mijn wensen en op de bestel knop gedrukt. In het commentaar aangegeven dat ik geen installatie wensde, maar een USB stick met Debian en de benodigde drivers. Dit omdat ik toch zelf de diskencryptie wil doen en dat is bij Linux niets iets wat je achteraf nog doet.

Er kwam met een paar dagen een mail dat de machine onderweg was en per aparte mail kreeg ik uitgebreide informatie hoe Debian goed werkend te krijgen op de hardware en waar drivers te verkrijgen. Inclusief copy/paste bare commando's. Nice :-)

Clevo laptop running Debian

De installatie van de machine was grotendeels een non-event. Standaard Debian install + diskencryptie + openssh server. Vervolgens de machine herstart waarna de grafische schil niet wilde starten. Daar was ik al voor gewaarschuwd, maar met CTRL+ALT+F[1-4] kon ik gewoon op een textconsole komen. Ook had ik de machine met een kabel aan het netwerk geprikt dus ik kon over SSH naar binnen en de drivers fixes. Was voornamelijk een kernel uit Debian backports installeren. Een rebootje later werkte zo goed als alles. Ook nog een klein shell script (meegeleverd via de mail) om de toetsenbord verlichting te ondersteunen onder Debian. OEH kleurtjes. Mijn toetsenbord staat nu uiteraard op terminal groen. Om bluetooth werkend te krijgen moest ik nog een paar binary blobs installeren, maar ik muis dan ook graag over bluetooth.

Sindsdien ben ik een tevreden gebruiker. De hardware werkt heel erg goed, de desktop voelt vlotter dan mijn Macbook 2018 met Catalina. Suspend/resume werkt goed. Battery life is voor zover ik nu heb kunnen constateren ook goed zat, terwijl de laptop een stuk lichter is dan mijn MBP of Dell XPS. Nu werk ik momenteel wel veel thuis met opladers overal bij de hand.

Ik ben heel erg blij dat ik op deze manier een leverancier heb gevonden waarbij ik vantevoren weet dat Debian gaat werken. Experimenteren op bestaande hardware is leuk, maar voordat ik iets nieuws koop wil ik wel graag wat meer zekerheid. Ik heb zeker geen aandelen Clevo of Laptopmetlinux.nl maar ik ben wel zeer te spreken over mijn ervaringen met beiden.

Over laptopmetlinux ben ik zeer tevreden. Goede communicatie voor en na de verkoop en alles goed / professioneel geregeld. Over de Clevo ben ik ook erg tevreden, maar voor en volgende keer heb ik nog wel een wensenlijst overgehouden:

  • De machine heeft thunderbolt / USB-C maar ondersteund er geen display verbinding overheen lijkt het
  • Deze laptop heeft een numeriek blok, dat was ik echt niet meer gewend en had van mij niet gehoeven, ik heb liever een symmetrische layout, maar vond weinig opties op dit vlak.
  • De lader die standaard niet USB-C is, vind ik jammer
  • De speakers hadden nog wel een paar euro duurder gemogen, erg blikkerig voor het formaat device

Verder dus met de Clevo helemaal blij. Het toetsenbord vind ik een feestje na twee crappy Macbook modellen te hebben gehad. Performance is erg goed, connectiviteit / aansluitingen divers en uitgebreid. En hij weegt betrekkelijk weinig. En zo betaalbaar gewoon! Maar dat zeg ik als Mac gebruiker, ik ben gewoon 3x uit te geven wat ik nu uitgegeven heb.